Jak starzenie jelit wpływa na działanie układu odpornościowego
22 maja 2015, 11:36Choć wiadomo, że funkcjonowanie układu odpornościowego pogarsza się z wiekiem, a większość komórek układu odpornościowego znajduje się w błonach śluzowych jelit, dotąd nie prowadzano badań nad rolą odgrywaną w tym procesie przez starzenie przewodu pokarmowego.
Plankton zaskoczył naukowców
30 listopada 2015, 11:58W najnowszym numerze Science naukowcy ze zdumieniem donieśli o zwiększającej się na Północnym Atlantyku ilości wapniejących glonów z klasy Coccolithophyceae. Glony te stanowią bardzo ważny element łańcucha pokarmowego
Dieta wysokotłuszczowa głodzi mózg
29 kwietnia 2016, 15:32Po zaledwie trzech dniach przebywania na diecie wysokotłuszczowej do mózgów karmionych nią myszy dociera mniej glukozy niż przy normalnej diecie. Poziom glukozy w mózgu powraca do normy dopiero po miesiącu i odbywa się to kosztem reszty organizmu
Wyginięcie zapylaczy grozi poważnymi konsekwencjami
29 listopada 2016, 13:49Poziom życia całej ludzkości może gwałtownie się obniżyć, jeśli nie powstrzymamy wymierania owadów zapylających. Naukowcy z University of Reading stwierdzili bowiem, że od owadów tych zależy 1,4 miliarda miejsc pracy i 3/4 produkcji roślin uprawnych. Światowe źródła żywności oraz miejsca pracy mogą zniknąć, jeśli nie podejmiemy natychmiastowych globalnych działań na rzecz powstrzymania spadku liczby owadów zapylających - napisali naukowcy.
Dzięki reagującym ojcom młode są silniejsze
2 października 2017, 17:29Dobrzy ojcowie sprawiają, że dzieci są silniejsze i zdrowsze. Przynajmniej u uistiti białouchych.
Gwałtownie rosnąca konsumpcja antybiotyków grozi rozwojem antybiotykooporności
28 marca 2018, 13:01Od wielu lat mamy do czynienia z coraz groźniejszym narastającym problemem antybiotykooporności. Pomimo tego zużycie antybiotyków ciągle rośnie. W latach 2000-2015 zwiększyło się ono o 39%, a wzrost jest napędzany głównie przez kraje o niskich i średnich dochodach. Informacje takie znalazły się w najnowszym studium opublikowanym w PNAS
Im większe miasto, tym efektywniejsze zużycie wody
10 października 2018, 09:52Rosnąca liczba ludności wywiera coraz większy wpływ na środowisko naturalne. Szczególnym wyzwaniem jest zapewnienie odpowiednich zasobów rozrastającym się miastom, których zapotrzebowanie na surowce naturalne jest olbrzymie. Okazuje się, że zwiększenie liczby mieszkańców miasta może prowadzić do lepszego wykorzystywania zasobów
Odkryto serię etapów molekularnych łączących stan zapalny z rakiem żołądka
28 stycznia 2019, 13:32Ciężki stan zapalny jest często związany z występowaniem nowotworu. Mechanizm, który za to odpowiada, jest jednak słabo rozpoznany. Sprawę komplikuje fakt, że zarówno tkanki objęte stanem zapalnym, jak i nowotworowe, zawierają heterogenną mieszaninę uszkodzonych i ochronnych komórek. Ostatnio japoński zespół posłużył się techniką LCM - laserowego pozyskiwania mikroskrawków - by stwierdzić, w jaki sposób stan zapalny żołądka prowadzi do raka.
Pod pewnymi względami białe mięso jest równie szkodliwe co czerwone
5 czerwca 2019, 09:45Wbrew powszechnemu mniemaniu czerwone i białe mięso mają taki sam negatywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, dowiadujemy się z najnowszego numeru American Journal of Clinical Nutrition.
Bandaż przyspieszający gojenie złamań
16 grudnia 2019, 12:06Bandaż sprzyjający zrastaniu kości? Czemu nie. Takie właśnie rozwiązanie przetestowali na myszach naukowcy z Duke University. Bandaż wychwytuje i przetrzymuje w miejscu złamania sprzyjającą gojeniu adenozynę.